Skip to main content

© Δρ Ελένη Καραφώκα - Μαύρου, Γενικός Χειρουργός. All rights reserved.

 

Εκκολπώματα Παχέος Εντέρου - Εκκολππωματίτιδα
ελάχιστα επεμβατική χειρουργική αντιμετώπιση

1. Τι είναι τα εκκολπώματα;

Τα εκκολπώματα είναι σχηματισμοί σαν “σακουλάκια” που κρέμονται στο εξωτερικό του εντέρου αλλά επικοινωνούν με τον αυλό του γι΄αυτό και στην κολονοσκόπηση αναγνωρίζονται από τις τρύπες που δημιουργούν στο εσωτερικό του εντέρου.

2. Ποιες είναι οι επιπλοκές των εκκολπωμάτων ;

Σε περίπτωση που μία οξεία εκκολπωματίτιδα δεν έχει αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά με την συντηρητική αγωγή, ή δεν έχει αντιμετωπισθεί καθόλου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα διάτρησης του εκκολπώματος που φλεγμαίνει με αποτέλεσμα την δημιουργία αποστήματος ή την εξέλιξη σε βαριά περιτονίτιδα με πολύ σοβαρές συνέπειες.

Ακόμα και αν αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η οξεία φάση, πάντα υπάρχει η πιθανότητα σε δεύτερο χρόνο να εμφανιστεί στένωση στο σιγμοειδές που οδηγεί σε έντονη δυσκοιλιότητα, ή ακόμα χειρότερα να δημιουργηθεί συρίγγιο (επικοινωνία) με κοντινό όργανο, συχνότερα με την ουροδόχο κύστη. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής έχει μπουρμπουλήθρες με αέρα όταν ουρεί (πνευματουρία) και υποτροπιάζουσα ουρολοίμωξη από κολοβακτηρίδιο.

3. Τι είναι η εκκολπωματίτιδα;

Λόγω του σχήματος και της θέσης τους, τα εκκολπώματα κατακρατούν κοπρανώδες υλικό, γεγονός που δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για “υπερανάπτυξη” μικροβίων. Εκκολπωματίτιδα είναι το αποτέλεσμα της φλεγμονής ενός εκκολπώματος. Στις τυπικές περιπτώσεις ξεκινάει με ήπιο πόνο ο οποίος με την εξέλιξη της φλεγμονής δυναμώνει και σε αυτό προστίθεται και πυρετός.

4. Τι είναι η επιπλεγμένη εκκολπωματίτιδα ;

Μία κρίση οξείας εκκολπωματίτιδας μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά και να υποχωρήσει χωρίς καμία επιπλέον επίπτωση για τον ασθενή, μπορεί όμως στην πορεία να εμφανιστούν άμεσες ή απώτερες επιπτώσεις – επιπλοκές.

Επιπλεγμένη είναι η εκκολπωματίτιδα η οποία εξελίσσεται σε ενδοκοιλιακό απόστημα ή γενικευμένη περιτονίτιδα. Απώτερη επιπλοκή της εκκολπωματίτιδας είναι ή στένωση του σιγμοειδούς και τα λόγω αυτής επεισόδια ατελούς απόφραξης που ταλαιπωρούν τους ασθενείς μήνες ή και χρόνια μετά. Πολύ σοβαρή επιπλοκή αλλά αρκετά συχνή είναι η δημιουργία εντεροκυστικού συριγγίου, δηλαδή η επικοινωνία του εντέρου με την ουροδόχο κύστη.

5. Ποια είναι τα συμπτώματα της εκκολπωματίτιδας;

Συχνό Σενάριο: Ασθενής με εικόνα “βαρέως πάσχοντος” επισκέπτεται το τμήμα επειγόντων περιστατικών, σε εφημερεύων νοσοκομείο. Παραπονιέται για έντονο πόνο στο αριστερό κάτω μέρος της κοιλιάς και στην ψηλάφηση που κάνει ο γιατρός αντιδρά πολύ έντονα. Από τις περιγραφές του, ο πόνος ξεκίνησε αρκετές ώρες πριν, ήταν ήπιος σε ένταση και ανεκτός, αλλά όσο περνάει η ώρα ο πόνος δυναμώνει  και προστήθεντε  πυρετός και ναυτία, ενώ σταματάει η αποβολή αερίων και κοπράνων. Στις εξετάσεις αίματος παρουσιάζει αύξηση στα λευκά αιμοσφαίρια και στους δείκτες φλεγμονής. Με λίγα λόγια, αν αφαιρέσουμε το γεγονός ότι τα συμπτώματα εντοπίζονται αριστερά κατά τα άλλα, η εικόνα μοιάζει πάρα πολύ με αυτήν της Οξείας Σκωληκοειδίτιδας.

6. Υπάρχουν ειδικές εξετάσεις για την διάγνωση της εκκολπωματίτιδας;

Η εξέταση εκλογής για την διάγνωση των εκκολπωμάτων είναι η κολονοσκόπηση. Η εξέταση αυτή δεν πρέπει να γίνεται στην οξεία φάση της φλεγμονής για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της ιατρογενούς διάτρησης του εντέρου. Σε αυτή την φάση η  εξέταση εκλογής είναι η αξονική τομογραφία. Εάν η εξέταση γίνει στο νοσοκομείο ενόσω ο ασθενής νοσηλεύεται μπορεί και πρέπει να δοθεί και γαστρογραφίνη από το στόμα προκειμένου να αναγνωριστεί πιθανή ελεύθερη διάτρηση εκκολπώματος και διαφυγή σκιαγραφικού υλικού στην κοιλιά.

7. Πώς αντιμετωπίζεται η εκκολπωματίτιδα;
Στα πρώτα στάδια ο ασθενής εισάγεται στο νοσοκομείο και ξεκινάει ενδοφλέβια θεραπεία με δύο ή τρία αντιβιοτικά φάρμακα. Συνήθως τα συμπτώματα ηρεμούν και η φλεγμονή αναχαιτίζεται μετά 4-5 δόσεις φαρμάκου. Σε περίπτωση που η φλεγμονή εξελίσσεται και καταλήγει σε διάτρηση η περιτονίτιδα ο ασθενής οδηγείται επειγόντως στο χειρουργείο . Η επέμβαση που γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις ονομάζεται Σιγμοειδεκτομή, δηλαδή αφαίρεση του Σιγμοειδούς. Το 25% όσων νοσηλεύονται χρειάζονται χειρουργείο στην πρώτη τους νοσηλεία . Το 1/3 των ασθενών που αντιμετωπίζονται με φάρμακα υποτροπιάζουν στα επόμενα πέντε χρόνια.
8. Τι θα πρέπει να τρώω αν έχω εκκολπώματα;
Δίαιτα με ψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μικρή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας είναι κατά κοινή αποδοχή η δίαιτα που βοηθά για την αποφυγή δημιουργίας εκκολπωμάτων. Εφόσον όμως τα εκκολπώματα υπάρχουν, τότε οι οδηγίες τροποποιούνται ελαφρώς, με την έννοια ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι σκληροί σπόροι που μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη σε κάποιο εκκόλπωμα και να πυροδοτήσουν φλεγμονή. Οι φυτικές ίνες όμως δεν θα πρέπει να καταργούνται τελείως από την διατροφή. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ή θα επιδείνωνε ήδη υπάρχουσα δυσκοιλιότητα, γεγονός που δεν βοηθάει καθόλου στην αντιμετώπιση της εκκολπωματικής νόσου. Η δίαιτα θα πρέπει να εξατομικεύεται για κάθε ασθενή ανάλογα και με τις ιδιαίτερες ανάγκες και περιορισμούς του καθενός.
9. Πότε χειρουργείται ένας ασθενής;
Εάν ένας ασθενής έχει πάνω από δύο σοβαρές κρίσεις εκκολπωματίτιδας που απαίτησαν νοσηλεία, συνιστάται η χειρουργική αφαίρεση του σιγμοειδούς για να αποφευχθούν τα χειρότερα και να θεραπευθεί ο ασθενής δια βίου. Το χειρουργείο αυτό έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ειδικά εάν έχουν προηγηθεί φλεγμονές. Πρέπει να τονιστεί ότι η σύγχρονη γραμμή στις περισσότερες εξειδικευμένες κλινικές που ασχολούνται με τις παθήσεις του παχέος εντέρου και του ορθού είναι η ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση όλων των καλοήθων παθήσεων του εντέρου, όπως της εκκολπωματίτιδας. Η πλέον σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης της νόσου με την Ρομποτική Χειρουργική DaVinci διευκολύνει το χειρουργείο και επιτυγχάνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σε πιο εύκολες περιπτώσεις το χειρουργείο μπορεί να γίνει και λαπαροσκοπικά με εξαιρετικά αποτελέσματα.
10. Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση – Πως γίνεται;
Για αυτό το χειρουργείο ο ασθενής πρέπει να λάβει γενική νάρκωση. Αρχικά η κοιλιά φουσκώνει με διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και στην κοιλιά τοποθετούνται 5 trocar, 5 και 12 mm μέσα από τα οποία περνάει η λαπαροσκοπική camera, τα λαπαροσκοπικά εργαλεία και τα αυτόματα συρραπτικά εργαλεία με τα οποία ο λαπαροσκόπος χειρουργός θα κάνει όλο το χειρουργείο. Ο στόχος του χειρουργείου είναι να κινητοποιηθεί το Σιγμοειοδές έντερο και να αφαιρεθεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα άκρα της διατομής μπορούν να ξανασυνδεθούν και να αποκατασταθεί άμεσα η συνέχεια του εντέρου. Σε περιπτώσεις με πολύ βαριά φλεγμονή και κοπρανώδη περιτονίτιδα, ο χειρουργός μπορεί να κρίνει ότι η αναστόμωση δεν θα είναι ασφαλής και ότι μπορεί να νεκρωθεί σε κάποιο σημείο και να υπάρξει διαφυγή. Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται μία προσωρινή ειλεοστομία, με σκοπό την εκτροπή των κοπρών μέχρι να επουλωθεί η αναστόμωση. Η ειλεοστομία κλείνει σε τρείς με τέσσερεις εβδομάδες με ένα πολύ μικρής βαρύτητας χειρουργείο και αποκαθίσταται η φυσιολογική διαδρομή των κοπράνων προς τον πρωκτό. Όλο το χειρουργείο γίνεται λαπαροσκοπικά, με την βοήθεια των συρραπτικών εργαλείων. Ο ασθενής νοσηλεύεται συνήθως πέντε ημέρες.
11. Ρομποτική αντιμετώπιση - Πως γίνεται;
Για αυτό το χειρουργείο ο ασθενής πρέπει να λάβει γενική νάρκωση. Αρχικά τοποθετείται το πρώτο ρομποτικό trocar (σωληνάκι) 8mm στον ομφαλό και η κοιλιά φουσκώνει με CO2 προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για να δουλέψουν τα ρομποτικά εργαλεία. Από το πρώτο trocar περνάει η ρομποτική camera και στην συνέχεια τοποθετούνται τρία επιπλέον trocar των 8 mm υπό άμεση όραση και ένα επιπλέον βοηθητικό trocar 11-12 mm το οποίο χρησιμοποιεί ο βοηθός χειρουργός. Στην συνέχεια το ρομπότ παίρνει την θέση του δίπλα στον ασθενή και ο βοηθός συνδέει τους ρομποτικούς βραχίονες με τα trocar περνάει μέσα από αυτά τα ρομποτικά εργαλεία και την camera. Η διαδικασία αυτή λέγεται docking και οι έμπειρες ομάδες χρειάζονται μόλις λίγα λεπτά για να την ολοκληρώσουν. Ακολούθως ρομποτικός χειρουργός κάθεται στην κονσόλα και παίρνει τον έλεγχο του ρομπότ. Με τα χειριστήρια ελέγχει την κίνηση των ρομποτικών βραχίονων και των ρομποτικών εργαλείων μέσα στην κοιλιά. Από αυτή τη θέση κάνει όλο το χειρουργείο. Η τρισδιάστατη camera και τα αρθρωτά ρομποτικά εργαλεία του δίνουν τεχνικό πλεονέκτημα έναντι των άκαμπτων λαπαροσκοπικών εργαλείων και της δισδιάστατης λαπαροσκοπικής cameras. Όλοι οι απαραίτητοι χειρουργικοί χειρισμοί γίνονται με απόλυτη ακρίβεια και ασφάλεια, αναίμακτα και αποτελεσματικά. Ο στόχος του χειρουργείου είναι να κινητοποιηθεί το Σιγμοειοδές έντερο και να αφαιρεθεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα άκρα της διατομής μπορούν να ξανασυνδεθούν και να αποκατασταθεί άμεσα η συνέχεια του εντέρου. Σε περιπτώσεις με πολύ βαριά φλεγμονή και κοπρανώδη περιτονίτιδα, ο χειρουργός μπορεί να κρίνει ότι η αναστόμωση δεν θα είναι ασφαλής και ότι μπορεί να νεκρωθεί σε κάποιο σημείο και να υπάρξει διαφυγή. Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται μία προσωρινή ειλεοστομία, με σκοπό την εκτροπή των κοπρών μέχρι να επουλωθεί η αναστόμωση. Η ειλεοστομία κλείνει σε τρείς με τέσσερεις εβδομάδες με ένα πολύ μικρής βαρύτητας χειρουργείο και αποκαθίσταται η φυσιολογική διαδρομή των κοπράνων προς τον πρωκτό. Όλο το χειρουργείο γίνεται ρομποτικά, με την βοήθεια των συρραπτικών εργαλείων. Ο ασθενής νοσηλεύεται συνήθως πέντε ημέρες.
12. Πλεονεκτήματα ρομποτικής επέμβασης
Το ρομπότ διαθέτει τρισδιάστατη, απολυτά ελεγχόμενη από τον χειρούργο camera, με μεγέθυνση της εικόνας κατά είκοσι φορές. Επιπλέον, διαθέτει λεπτά αρθρωτά εργαλεία με οκτώ βαθμούς ελευθερίας κίνησης. Αυτό είναι και το σημαντικότερο πλεονέκτημα της ρομποτικής χειρουργικής, σε σύγκριση με την Λαπαροσκοπική Χειρουργική της οποίας ουσιαστικά αποτελεί εξέλιξη. Το λειτουργικό τους άκρο έχει δύο αρθρώσεις οι οποίες τους δίνουν την δυνατότητα να κινούνται ελεύθερα προς όλες τις κατευθύνσεις, σε αντίθεση με τα Λαπαροσκοπικά εργαλεία που είναι άκαμπτα και έχουν περιορισμένο βαθμό κινήσεων.
13. Ανάρρωση και συστάσεις μετά την επέμβαση
Ο ασθενής νοσηλεύεται συνήθως πέντε μέρες μετά την χειρουργική επέμβαση ή μέχρι ο χειρουργός να βεβαιωθεί ότι ο ασθενής δεν εμφανίζει λοίμωξη, ότι μπορεί να λάβει τροφή και φαρμακευτική αγωγή από το στόμα και ότι το έντερο λειτουργεί φυσιολογικά. Εφόσον αυτά ισχύουν, ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο με διατροφικές οδηγίες και φαρμακευτική αγωγή. Επιπλέον συνιστάται ανάπαυση και αποχή από κοπιαστικές δραστηριότητες μέχρι να επανέλθει πλήρως.
14. Ποια Χειρουργική επέμβαση προτείνει η χειρουργός;
Η πρώτη επιλογή της χειρουργού είναι το λαπαροσκοπικό ή ρομποτικό χειρουργείο.
15. Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία του ασθενή – συστάσεις
Οι ασθενείς λαμβάνουν εξιτήριο εφόσον είναι απύρετοι ,εφόσον δεν υπάρχουν ενδείξεις φλεγμονής σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, εφόσον μπορούν να λάβουν τροφή και φάρμακα από το στόμα. Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο συνιστάται ανάπαυση και αποχή από κοπιαστικές δραστηριότητες μέχρι να επανέλθει πλήρως.
16. Κόστος της χειρουργικής αντιμετώπισης
Το κόστος είναι προβλέψιμο και μπορεί να προϋπολογιστεί ,με την προϋπόθεση ότι ο χειρουργός έχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Για πλήρη ενημέρωση, μπορείτε να καλέσετε στο 211 9904340.
17. Η εμπειρία της χειρουργού
Η χειρουργός Δρ Ελένη Καραφώκα - Μαύρου, MD, εκτελεί λαπαροσκοπικά χειρουργεία αποκατάστασης από το 2003 και ρομποτικά χειρουργεία από το 2008. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία και στις δύο μεθόδους τις οποίες εφαρμόζει με πολύ καλά αποτελέσματα.
18. Η συμβουλή της χειρουργού σε όσους έχουν εκκολπώματα
Η ύπαρξη εκκολπωμάτων είναι πολύ συχνή στον γενικό πληθυσμό ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών ζούνε χωρίς συμπτώματα ίσως και για όλη τους την ζωή. Δεν χειρουργείται κάθε ασθενής που διαγιγνώσκεται με εκκολπώματα. Η χειρουργική αντιμετώπιση έχει ένδειξη σε περιπτώσεις με υποτροπιάζοντα επεισόδια εκκολπωματίτιδας, σε ασθενείς που χρειάστηκε να νοσηλευθούν δύο τουλάχιστον φορές για σοβαρή κρίση εκκολπωματίτιδας και σίγουρα σε επιπλοκές της νόσου. Στους υπόλοιπους ασθενείς δίδεται ισχυρή σύσταση να ελέγξουν την σύσταση των κοπράνων και την συχνότητα των κενώσεων τους. Ασθενείς με σοβαρής μορφής χρόνια δυσκοιλιότητα είναι επιρρεπείς σε κρίσεις και σοβαρές επιπλοκές.
19. Πώς μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σας
Για να κλείσετε ραντεβού με την εξειδικευμένη χειρουργό, Δρ Ελένη Καραφώκα - Μαύρου, MD, μπορείτε να καλέσετε στο +357 99 400 409.
Αν ο τόπος κατοικίας σας είναι μακριά από το ιατρείο ή δεν υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης στο ιατρείο, το ραντεβού μπορεί να γίνει απομακρυσμένα (τηλεφωνικά ή με βιντεοκλήση). Δείτε τη διαθεσιμότητα και ορίστε το ραντεβού σας ΕΔΩ

Ενημερωτικές Συνεντεύξεις

Έγραψαν για εμάς

„Δεν έχω λόγια, ενα Ευχαριστώ από καρδιάς στη γιατρό που μου έλυσε χρόνιο κι ανυπόφορο θεμα υγείας (παλιδρόμηση). Είχα ξεχασει πως ειναι να ζεις χωρίς αυτό το πρόβλημα. Ευχαριστώ ολη την ομάδα. Ήταν όλοι τους ευγενικοί πρόθυμοι και δίπλα μου όσο τους είχα ανάγκη!“
Αντύπας Α.
„Κατέληξα στη γιατρό για χρόνιο θέμα υγείας μου,ύστερα απο μακροχρονη περιπέτεια. Μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη από το πρώτο ραντεβου, η τήρηση των κανόνων υγιεινής, την αναλυτική λήψη του ιστορικού μου, οι εξηγήσεις στη κάθε απορία μου. Το χειρουργείο,που ήταν και το ζητούμενο, πήγε περίφημα. Οργάνωση, κατάρτηση, ανθρωπιά. Ευχαριστώ ειλικρινά όλη την ομάδα “
Νίκος Γ.
„Είναι πρώτα Άνθρωπος με Α κεφαλαίο και μετά ένας αξιόλογος επιστήμονας, με φοβερή γνώση στα θέματα της ιατρικής. Το εισέπραξα τόσο εγώ προσωπικά, όσο η οικογένεια μου, οι γνωστοί, οι φίλοι μου, σε πολύ δύσκολες στιγμές που χρειάστηκα τον ιατρό άνθρωπο και τον ιατρό με πλήρη και εξειδικευμένη γνώση στην ιατρική.Νιώθεις από την πρώτη στιγμή την σιγουριά για την λύση που θα σου προτείνει για το πρόβλημα υγείας σου.“
Μαρίνος Κ.
„Έσκυψε στο σοβαρό πρόβλημα υγείας μου με ανθρωπιά μου έδωσε λύση και μου εξήγησε αναλυτικά τις διαδικασίες του χειρουργείου μου, πήγα με άγχος κι έφυγα ήρεμος, καμμία σχέση με άλλους που είχα επισκεφτεί.“
Νικόλαος Α.
„Μια εξαιρετική γιατρός, ένας εξαιρετικός άνθρωπος.Με έκανε να νιώθω από την πρώτη στιγμή ασφάλεια και εμπιστοσύνη!!Και βέβαια και όλοι υπόλοιποι συνεργάτες. Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα!!!“
Ανδριάνα Ν.
„Εξαιρετικοί επιστήμονες πρωτίστως, με ανθρώπινη προσέγγιση στο χρόνιο πρόβλημα υγειας που είχα. Ευχαριστώ για όλα“
Νίκος Γ.
„Πολύ καλά καταρτισμένη γιατρός που εμπνέει εμπιστοσύνη, κοντά σε κάθε ανάγκη και απορία. Υποστηρικτική και λεπτομερής. Η συνεννόηση μαζί της αλλά και με την γραμματεία της χωρίς κανένα πρόβλημα, με συνέπεια και αμεσότητα, χωρίς καμία καθυστέρηση. Ανθρώπινη και ζεστή. Δεν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε κάτι περισσότερο από την γιατρό μας. Νοιώθουμε πολύ ασφαλείς που την έχουμε.“
Ελένη Κ.