Skip to main content

© Δρ Ελένη Καραφώκα - Μαύρου, Γενικός Χειρουργός. All rights reserved.

 

Κύστεις στο Πάγκρεας
ελάχιστα επεμβατική χειρουργική αντιμετώπιση

1. Τι μπορεί να είναι μια κυστική αλλοίωση στο πάγκρεας ;
Οι παγκρεατικές κύστεις μπορεί να είναι νεοπλασματικές ή μη νεοπλασματικές. Είναι πολύ σημαντική η διάκριση ανάμεσα στις δυο κατηγορίες δεδομένου ότι η συμπεριφορά και η αντιμετώπιση τους είναι διαφορετική. Οι μη νεοπλασματικές κύστεις είναι εντελώς καλοήθεις κύστεις παγκρέατος και αντιμετωπίζονται θεραπευτικά μόνο εφόσον προκαλούν συμπτώματα. Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν οι ψευδοκύστεις παγκρέατος που σχηματίζονται μετά από μια κρίση παγκρεατίτιδας.
Σε αντίθεση, οι νεοπλασματικές κύστεις ή κυστικά νεοπλάσματα παγκρέατος όπως λέγονται διαφορετικά, σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ακόμα κι όταν δεν προκαλούν συμπτώματα, επειδή έχουν μεγάλες πιθανότητες να εξελιχθούν σε διηθητικό καρκίνο του παγκρέατος.
Σύμφωνα με την κατάταξη της παγκόσμιας οργάνωσης υγείας W.H.O υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τύποι από κυστικά νεοπλάσματα του παγκρέατος.
2. Ποιοι είναι οι τέσσερις διαφορετικοί τύποι από κυστικά νεοπλάσματα του παγκρέατος ;
Οι τέσσερις τύποι από κυστικά νεοπλάσματα του παγκρέατος είναι:
▶︎ ΤΟ ΟΡΩΔΕΣ ΚΥΣΤΑΔΕΝΩΜΑ
▶︎ ΤΟ ΒΛΕΝΝΩΔΕΣ ΚΥΣΤΑΔΕΝΩΜΑ
▶︎ ΤΑ ΣΥΜΠΑΓΗ ΨΕΥΔΟΘΗΛΩΔΗ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΑ
▶︎ ΤΑ ΕΝΔΟΠΟΡΙΚΑ ΘΗΛΩΔΗ ΒΛΕΝΝΩΔΗ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΑ ( ΙΡΜΝ )
3. Πληροφορίες σχετικά με το ορώδες κυσταδένωμα
  • Εμφανίζεται συνήθως σε ηλικίες από 50-80 έτη
  • Συνήθως είναι τυχαίο εύρημα ή προκαλεί πόνο λόγω μεγέθους
  • Περιέχει ορώδες υγρό
  • Δεν εξελίσσεται σε κακοήθεια
  • Χειρουργούνται μόνο αυτά που προκαλούν συμπτώματα.
4. Πληροφορίες σχετικά με το βλεννώδες κυσταδένωμα

– Εμφανίζεται Αποκλειστικά σε γυναίκες ηλικίας 50-80 ετών.
– Συνήθως τυχαίο εύρημα
– Η κύστη περιέχει βλέννη
– Σημαντική πιθανότητα (έως και 38%) εξαλλαγής σε κακοήθεια
– Έχει πολύ καλή πρόγνωση αν αφαιρεθεί πριν εξαλλαγεί.

Συνίσταται χειρουργική αφαίρεση κατά την διάγνωση.

5. Πληροφορίες σχετικά με τα συμπαγή ψευδοθηλώδη νεοπλάσματα

Εμφανίζονται σε νεότερα άτομα μεταξύ 20 -40 ετών και είναι συχνότερο στις γυναίκες
- Συνήθως τυχαίο εύρημα
- Η κύστη περιέχει αιμορραγικό υγρό
- Έχει χαρακτηριστική εικόνα στις απεικονιστικές εξετάσεις.
- Έχει μεγάλη πιθανότητα (έως 15%) εξαλλαγής σε κακοήθεια
- Συνίσταται χειρουργική αφαίρεση

6. Πληροφορίες σχετικά με τα ενδοπορικά θηλώδη βλεννώδη νεοπλάσματα ( ΙΡΜΝ )

- Εμφανίζονται μεταξύ της 6ης & 7ης δεκαετίας της ζωής.
- Πολλοί ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί και η βλάβη είναι τυχαίο, αλλά αρκετά συχνό εύρημα (2,6 %) σε ασθενείς που κάνουν αξονική τομογραφία για άλλο λόγο
-Κάποιοι ασθενείς έχουν μακρύ ιστορικό από υποτροπιάζουσες παγκρεατίτιδες.

7. Συμπτώματα με τα οποία μπορεί να εμφανιστεί

◦ Πόνος στην πλάτη (25%)
◦ Αποφρακτικός ίκτερος (10%-25%)
◦ Απώλεια βάρους (42%)
◦ Ανορεξία (20%)
◦ Στεατόρροια, δηλαδή λιπαρές, ογκώδεις, δύσοσμες κενώσεις λόγω παγκρεατικής ανεπάρκειας (17%-37%)
◦ Σακχαρώδης διαβήτης (37%)

8. Η βλάβη θεωρείται προκαρκινική;

Ναι. Η βλάβη θεωρείται προκαρκινική, παρότι έχει βραδεία εξέλιξη. Ο χρόνος που χρειάζεται για να εξελιχθεί από αδένωμα σε καρκίνωμα υπολογίζεται μεταξύ 15-20 χρόνια.

Οι αλλοιώσεις ξεκινούν από τα κύτταρα που καλύπτουν την εσωτερική επιφάνεια των παγκρεατικών πόρων. Για λόγους που δεν έχουν εξακριβωθεί προς το παρόν, τα κύτταρα αυτά υπερπλάσσονται, με τελικό αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή πυκνής βλέννης και την δημιουργία πολυποειδών σχηματισμών μέσα στους πόρους. Ο συνδυασμός αυτών των δύο προκαλεί απόφραξη και διάταση των πόρων οι οποίοι εμφανίζονται σαν κυστικοί σχηματισμοί στην απεικόνιση.

9. Πως γίνεται η αξιολόγηση μιας παγκρεατικής κύστης;
Η αναγνώριση και η διάκριση των περιπτώσεων που εντάσσονται σε αυτή την ομάδα είναι σημαντική, δεδομένου ότι απ' αυτό εξαρτάται η πορεία και η πρόγνωση του ασθενούς. Το καλύτερο εργαλείο για την αξιολόγηση μιας παγκρεατικής κύστης είναι η μαγνητική τομογραφία. Σε αυτή θα φανεί η εντόπιση και το μέγεθος της κύστης και θα αναγνωριστεί η παρουσία ενδοπορικών θηλωμάτων. Μερικές φορές χρειάζεται να γίνει και ενδοσκοπικό υπέρηχο, για να συγκεντρωθούν περισσότερες πληροφορίες.
10. Χειρουργική επέμβαση και παρακολούθηση
Η απόφαση για χειρουργική επέμβαση ή παρακολούθηση λαμβάνεται με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της ευρωπαϊκής ομάδας μελέτης κυστικών όγκων του παγκρέατος. Η απόφαση καθορίζεται, λαμβάνοντας υπόψη την εντόπιση της βλάβης (κεντρικός και περιφερικός πόρος), το μέγεθος της κύστης ή του πόρου και το μέγεθος του θηλώδους σχηματισμού.
11. Χειρουργικές επεμβάσεις
Ανάλογα με τη θέση της βλάβης θα πρέπει να γίνει παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομή κατά Whipple, ουραία παγκρεατεκτομή ή ακόμα και ολική παγκρεατεκτομή. Σε αντίθετη περίπτωση οι ασθενείς τίθενται σε παρακολούθηση και επανεκτίμηση ανά 6μηνο με MRI.
12. Τα πλεονεκτήματα του χειρουργικού ρομποτικού συστήματος Da Vinci
Στον ιδιαίτερα απαιτητικό χώρο της παγκρεατικής χειρουργικής, τα αρθρωτά ρομποτικά εργαλεία και η τρισδιάστατη και απόλυτα σταθερή ρομποτική κάμερα βρίσκουν τη τέλεια εφαρμογή τους. Η χρήση του ρομπότ προσδίδει τεχνικό πλεονέκτημα στον χειρουργό, που πετυχαίνει το μέγιστο χειρουργικό αποτέλεσμα, με το ελάχιστο χειρουργικό τραύμα.
13. Πώς μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σας
Για να κλείσετε ραντεβού με την εξειδικευμένη χειρουργό, Δρ Ελένη Καραφώκα - Μαύρου, MD, μπορείτε να καλέσετε στο +357 99 400 409.
Αν ο τόπος κατοικίας σας είναι μακριά από το ιατρείο ή δεν υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης στο ιατρείο, το ραντεβού μπορεί να γίνει απομακρυσμένα (τηλεφωνικά ή με βιντεοκλήση). Δείτε τη διαθεσιμότητα και ορίστε το ραντεβού σας ΕΔΩ

Έγραψαν για εμάς

„Δεν έχω λόγια, ενα Ευχαριστώ από καρδιάς στη γιατρό που μου έλυσε χρόνιο κι ανυπόφορο θεμα υγείας (παλιδρόμηση). Είχα ξεχασει πως ειναι να ζεις χωρίς αυτό το πρόβλημα. Ευχαριστώ ολη την ομάδα. Ήταν όλοι τους ευγενικοί πρόθυμοι και δίπλα μου όσο τους είχα ανάγκη!“
Αντύπας Α.
„Κατέληξα στη γιατρό για χρόνιο θέμα υγείας μου,ύστερα απο μακροχρονη περιπέτεια. Μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη από το πρώτο ραντεβου, η τήρηση των κανόνων υγιεινής, την αναλυτική λήψη του ιστορικού μου, οι εξηγήσεις στη κάθε απορία μου. Το χειρουργείο,που ήταν και το ζητούμενο, πήγε περίφημα. Οργάνωση, κατάρτηση, ανθρωπιά. Ευχαριστώ ειλικρινά όλη την ομάδα “
Νίκος Γ.
„Είναι πρώτα Άνθρωπος με Α κεφαλαίο και μετά ένας αξιόλογος επιστήμονας, με φοβερή γνώση στα θέματα της ιατρικής. Το εισέπραξα τόσο εγώ προσωπικά, όσο η οικογένεια μου, οι γνωστοί, οι φίλοι μου, σε πολύ δύσκολες στιγμές που χρειάστηκα τον ιατρό άνθρωπο και τον ιατρό με πλήρη και εξειδικευμένη γνώση στην ιατρική.Νιώθεις από την πρώτη στιγμή την σιγουριά για την λύση που θα σου προτείνει για το πρόβλημα υγείας σου.“
Μαρίνος Κ.
„Έσκυψε στο σοβαρό πρόβλημα υγείας μου με ανθρωπιά μου έδωσε λύση και μου εξήγησε αναλυτικά τις διαδικασίες του χειρουργείου μου, πήγα με άγχος κι έφυγα ήρεμος, καμμία σχέση με άλλους που είχα επισκεφτεί.“
Νικόλαος Α.
„Μια εξαιρετική γιατρός, ένας εξαιρετικός άνθρωπος.Με έκανε να νιώθω από την πρώτη στιγμή ασφάλεια και εμπιστοσύνη!!Και βέβαια και όλοι υπόλοιποι συνεργάτες. Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα!!!“
Ανδριάνα Ν.
„Εξαιρετικοί επιστήμονες πρωτίστως, με ανθρώπινη προσέγγιση στο χρόνιο πρόβλημα υγειας που είχα. Ευχαριστώ για όλα“
Νίκος Γ.
„Πολύ καλά καταρτισμένη γιατρός που εμπνέει εμπιστοσύνη, κοντά σε κάθε ανάγκη και απορία. Υποστηρικτική και λεπτομερής. Η συνεννόηση μαζί της αλλά και με την γραμματεία της χωρίς κανένα πρόβλημα, με συνέπεια και αμεσότητα, χωρίς καμία καθυστέρηση. Ανθρώπινη και ζεστή. Δεν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε κάτι περισσότερο από την γιατρό μας. Νοιώθουμε πολύ ασφαλείς που την έχουμε.“
Ελένη Κ.