Ελπίδα ζωής σε ασθενή με επιπλεγμένη μετεγχειρητική κήλη έδωσε ομάδα ιατρών στην Κύπρο
29 May, 2023
Ένα δύσκολο και περίπλοκο περιστατικό 57χρονης ασθενούς με επιπλεγμένη μετεγχειρητική κήλη αντιμετωπίστηκε με επιτυχία στην Κύπρο, στο Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο από τη χειρουργική ομάδα της Γενικού Χειρουγού – Χειρουργού Πεπτικού Συστήματος και κήλης, Δρος Ελένης Καραφώκα Μαύρου, Advanced Surgical Team.
Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε με τη δύσκολη τεχνικά, άλλα δοκιμασμένη για τέτοια περιστατικά μέθοδο Rives Stoppa, με τοποθέτηση πλέγματος 30 Χ 30 εκατοστά, ενώ το χειρουργείο διήρκησε έξι ώρες.
Η ασθενής, η οποία είχε υποβληθεί στο παρελθόν σε τέσσερις αποτυχημένες επεμβάσεις αποκατάστασης της ίδιας κήλης, αντιμετώπιζε και άλλα σοβαρά παθολογικά προβλήματα που επιβάρυναν ακόμη περισσότερο την κλινική της κατάσταση. Η θεράπουσα ιατρός Δρ Ελένη Καραφώκα – Μαύρου μιλώντας για το περιστατικό ανέφερε, ότι για την αντιμετώπισή του, χρειάστηκε συντονισμένη προετοιμασία δέκα περίπου μηνών από μια μεγάλη ομάδα ιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων. Κύριο μέλημά μας ήταν αφενός η θετική έκβαση της απαιτητικής χειρουργικής επέμβασης, αλλά και μετεγχειρητικά η βελτίωση της ποιότητας ζωής της ασθενούς, τόνισε η Δρ Καραφώκα. Η συγκεκριμένη μέθοδος αποκατάστασης επιλέχθηκε μετά από πολλή μελέτη και συζήτηση ανάμεσα στα μέλη της ιατρικής ομάδας. Οι προηγούμενες χειρουργικές προσπάθειες αποκατάστασης δημιούργησαν εκτεταμένες μετεγχειρητικές βλάβες στο κοιλιακό τοίχωμα της ασθενούς. Αυτό είχε σαν συνέπεια, ουσιαστικά την αποδυνάμωση των κοιλιακών μυών και την απώλεια της ικανότητας του κοιλιακού τοιχώματος να προσφέρει στήριξη στα σπλάχνα, αλλά και σε ολόκληρο το σώμα της ασθενούς. Αποτέλεσμα αυτού ήταν, εκτός από το γεγονός ότι ολόκληρο το λεπτό έντερο βρισκόταν σε κηλικό σάκο εκτός της κοιλιακής χώρας, ολόκληρο το σώμα να έχει χάσει την στήριξη του και η γυναίκα να γέρνει προς τα εμπρός μετατοπίζοντας εξελικτικά το κέντρο βάρους και δυσχεραίνοντας την βάδιση και τις μετακινήσεις.
Η συγκεκριμένη μέθοδος αποκατάστασης, ή οποία πήρε το όνομα της από τους χειρουργούς που την περιέγραψαν, δίνει τη δυνατότητα στο χειρουργό να αποκαταστήσει ολόκληρο το κοιλιακό τοίχωμα και να το ενισχύσει με τη βοήθεια ενός πολύ μεγάλων διαστάσεων συνθετικού πλέγματος, που στην περίπτωση της ασθενούς ήταν 30Χ30 εκατοστά. Η δυσκολία της επέμβασης βρίσκεται στο ότι το κοιλιακό τοίχωμα αποκαθίσταται σε τρία τουλάχιστον επίπεδα, ενώ το πλέγμα μπαίνει ανάμεσα στα μυϊκά στρώματα και καθηλώνεται με ισχυρές ραφές σε όλη την έκταση του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος. Λόγω των πολλαπλών συνοδών προβλημάτων η συγκεκριμένη ασθενής παρέμεινε στην μονάδα εντατικής θεραπείας για δύο κρίσιμα 24ωρα.
Σε όλη την διάρκεια της προεγχειρητικής προετοιμασίας αλλά και της μετεγχειρητικής της νοσηλείας, πολύτιμη ήταν η συμβολή των ιατρών Γεώργιου Μηνά, Αναισθησιολόγου – Εντατικολόγου, Κώστα Οικονομίδη Καρδιολόγου και Στέλιου Κακουλλή Πνευμονολόγου. Πολύτιμη επίσης ήταν η συμμετοχή του Χειρουργού Κωνσταντίνου Αυγερινού και της Χειρουργού Χριστίνας Παναρέτου, οι οποίοι μαζί με την Δρα Ελένη Καραφώκα Μαύρου αποτέλεσαν την χειρουργική ομάδα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η 57χρονη μετά από δέκα ημέρες νοσηλείας έλαβε εξιτήριο, παρουσιάζοντας μάλιστα θεαματική βελτίωση στην υγεία της.
Το παραπάνω Δελτίο Τύπου Δημοσιεύθηκε στα:
healthtodaylife.com
cyprustimes.com
filoksenos.blogspot.com
cyprusnews.eu
palo.com.cy